20. mars 2011

Vær varsom med tildekking av barnevognen!


Jeg var nylig på trilletur i Oslo sentrum i gnistrende sol og ren påskestemning. Tigerstaden vrimlet av mennesker, gatemusikanter- og en sjokkerende høy andel småbarnsforeldre som trillet rundt på vogner tildekket av tepper.

Trenden med tildekking av vogner er skremmende, og jeg syntes det er vanskelig å la være å blande seg når barns liv og helse står i fare.  Jeg håper derfor dere tar dere tid til å lese dette innlegget og å hjelpe til med å spre informasjonen til andre småbarnsforeldre i barselgruppa, barnehagen og vennegjengen.

Jeg tror de fleste som dekker til vognene gjør det i beste mening for å skjerme barnet mot lys og inntrykk, og sannsynligvis ikke er klar over hvilken risiko dette medfører for den lille. Små barn er tilpasningsdyktige vesener og det er ikke slik at de ikke sover på dagen fordi det er mørkt, men rett og slett fordi er i behov av søvnen. Tildekning av vognen for å gjøre det mørkt er altså ingen nødvendighet for barnets søvn på dagtid.
Dersom man allikevel velger å dekke til vognen risikerer man overoppheting og opphopning av Co2.  Dette kan i beste fall føre til redusert søvnkvalitet og hodepine, i verste fall død.

Ønsker du å skjerme barnet mot solen, kan enten vognparaply eller en solskjerm av typen aussie shade anbefales. Bruk alltid insektsnett for å beskytte barnet mot veps, mygg eller katter når barnet sover uten tilsyn. Hva med å friske opp insektsnettet med å sy på et lite monster eller to, slik vi har gjort?

En babycall med temperaturmåler kan være et nyttig redskap for å kontrollere hvor varmt det er i vognen. Man har lett for å glemme at barnet som regel ligger godt beskyttet for vær og vind, og at kalesjen magasinerer mye varme når solen skinner på den. Vår erfaring er at det selv på kjølige dager blir betydelig varmere i vognen i forhold til utetemperaturen.
På Helsedirektoratets nettsider kan du lese mer om barn og sikkerhet. Også på Landsforeningen Uventet barnedød sine nettsider advares det sterkt mot tildekking av vogner med for eksempel helsetepper. Dette er et tema som desverre kanskje ikke har vært frontet nok i media, men denne artikkelen som nylig ble publisert i Aftenposten tar for seg risikoen.

Ha en trygg trilletur i det vakre været!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar